Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Θεοδόσης Πελεγρίνης: «Λεξικό της Φιλοσοφίας» EΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Εβδομήντα πέντε χρόνια από τότε που για πρώτη φορά εκδόθηκε στην Ελλάδα ένα φιλοσοφικό λεξικό: το «Λεξικόν της φιλοσοφίας» του Χρήστου Ανδρούτσου, ένα νέο «Λεξικό της Φιλοσοφίας» έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό της φιλοσοφικής γραμματείας στην Ελλάδα και, γενικότερα, να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό έλλειμμα στο πνευματικό περιβάλλον της χώρας μας.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθηγητής της φιλοσοφίας και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράφει αυτό το επίπονο και ογκώδες έργο, αποτέλεσμα μακρόχρονης εργασίας του ιδίου και των συνεργατών του.
Το «Λεξικό της Φιλοσοφίας» του Θεοδόση Πελεγρίνη, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» συμπληρώνει τα κενά που παρουσιάζει το «Λεξικόν της Φιλοσοφίας» του Χρ. Ανδρούτσου, καθώς, λόγω του χρόνου συγγραφής του, δεν συμπεριλάμβανε τα μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα και τους σημαντικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα.
Το «Λεξικό της Φιλοσοφίας» καλύπτει πάνω από εικοσιπέντε αιώνες φιλοσοφίας, έχει περίπου 15.000 λήμματα και αποτυπώνει, με εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, το πλήθος των εννοιών, των θεωριών, των σχολών και των ρευμάτων.
Το περιεχόμενο χωρίζεται σε δύο ενότητες – στο Α΄ Μέρος, που αναφέρεται στις έννοιες, τις θεωρίες, τις σχολές και τα ρεύματα της φιλοσοφίας, και στο Β΄ Μέρος, που αφορά τη ζωή και τη δράση των φιλοσόφων – και καλύπτει όλο το φάσμα της φιλοσοφικής παραγωγής: από την πρώιμη αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή και από τη Δύση έως την Ανατολή, καθώς παρατίθενται όροι και πρόσωπα όχι μόνο της αρχαίας και νέας ελληνικής, της βυζαντινής και μεσαιωνικής, της νεότερης και συγχρόνως ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, αλλά και της κινεζικής και ιαπωνικής και της κορεάτικης και της ινδικής και της λατινοαμερικάνικης και της αραβικής φιλοσοφίας.
Στο «Λεξικό της Φιλοσοφίας» δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να αποτυπωθεί, με όσο το δυνατόν πληρέστερο τρόπο, η αντιστοιχία ελληνικών και ξενόγλωσσων όρων. Συγκεκριμένα, οι ελληνικοί όροι αποδόθηκαν σε πέντε γλώσσες: τη λατινική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την ιταλική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι καθηγητής της φιλοσοφίας και κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα προς την ακαδημαϊκή και τη συγγραφική δραστηριότητά του έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει στην Ελληνική Τηλεόραση 1 και στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σειρές εκπομπών, οι οποίες αναφέρονται στη φιλοσοφία και, γενικότερα, στον πολιτισμό.
_______________________________________________
Θεοδόσης Πελεγρίνης: «Λεξικό της Φιλοσοφίας» EΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σελίδες: 1.512 - Τιμή: 59.90 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου