Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

«Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης στις Βιβλιοθήκες»

Μετά τις «Ημέρες Ανοικτής Πρόσβασης», που γιορτάστηκαν διεθνώς κατά τα δυο τελευταία χρόνια (2007-2008), μια «Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης» (Open Access Week) οργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έτσι, η ιδέα της ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική πληροφορία προβάλλεται παγκοσμίως –και στην χώρα μας- κατά την τρέχουσα εβδομάδα 19 - 23 Οκτωβρίου. Την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης διοργανώνουν οι φορείς Scholarly Publishing & Academic Resources Coalition (SPARC), The Public Library of Science (PLoS), Open Access Scholarly Information Sourcebook (OASIS), Open Access Directory (OAD) και Electronic Information for Libraries (eIFL.net).
Πέρυσι 120 βιβλιοθήκες από περίπου 30 χώρες συμμετείχαν στην Μέρα Ανοικτής Πρόσβασης, ενώ φέτος η συμμετοχή είναι διευρυμένη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης και τις σχετικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο διατίθενται στον δικτυακό τόπο www.openaccessweek.org. Η Ανοικτή Πρόσβαση είναι ένα ολοένα διευρυνόμενο διεθνές κίνημα που χρησιμοποιεί το Ίντερνετ για να ανοίξει τις κλειδωμένες πόρτες που μέχρι τώρα «έκρυβαν» τις γνώσεις.
Ενθαρρύνει την απεριόριστη διάθεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε όλους και παντού, προς όφελος της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου.
Η Ανοικτή Πρόσβαση είναι συνώνυμη με την αρχή ότι όλη η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμη online αμέσως μετά τη δημοσίευσή της.
Η φιλοσοφία της εγκαθιδρύθηκε το 2002 με την Πρωτοβουλία Ανοικτής Πρόσβασης της Βουδαπέστης και από τότε κερδίζει συνεχώς έδαφος στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα όλου του κόσμου (π.χ. το κορυφαίο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συμμετέχει στο κίνημα και το χρηματοδοτεί), καθώς, μεταξύ άλλων, προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις συχνά «κλειστές» και πανάκριβες συνδρομές των διαφόρων επιστημονικών περιοδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου