Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

7.400 θέσεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Νέος κύκλος σπουδών με 32 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα



7.400 θέσεις στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Αρχίζει νέος κύκλος σπουδών με 32 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα
ΕΡΕΥΝΑ του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009 στα "ΝΕΑ"

7.400 θέσεις θα προσφέρει για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Οι θέσεις αυτές αφορούν συνολικά 32 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και θα οριστικοποιηθούν με απόφαση του ΥΠΕΠΘ εντός του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, 4.200 θέσεις φοιτητών θα διατεθούν για τα 6 προπτυχιακά προγράμματα και 3.200

για 26 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. ΤΕΙ: Αποφασίστηκε η δημιουργία επιπλέον 320 (10%) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίες θα προορίζονται αποκλειστικά για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης).

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι για την επιλογή και την εγγραφή των ενδιαφερομένων στις εν λόγω θέσεις ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες ισχύουν και για τους λοιπούς υποψηφίους που εγγράφονται στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ. Ο προαναφερόμενος αριθμός θέσεων είναι συνολικός και κατανέμεται ανάλογα στα 26 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν. Αν δεν υπάρξουν υποψήφιοι σε ένα πρόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ: Αποφασίστηκε επίσης ο συνολικός αριθμός θέσεων των προπτυχιακών φοιτητών που εμπίπτουν στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε 126 για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Αυτός ο αριθμός θέσεων είναι συνολικός και κατανέμεται ανάλογα στα 6 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται. Επιπροσθέτως, επισημάνθηκε ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν καλυφθούν οι θέσεις των υποψηφίων σε ένα πρόγραμμα σπουδών, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Δ.Ε., η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Η διαδικασία
Στο ΕΑΠ η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ η έναρξη των σπουδών για τα προαναφερόμενα προγράμματα θα γίνει το φθινόπωρο του 2010. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια και ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση). Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής μόνο για ένα πρόγραμμα. Αν κάποιος υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις, στον έλεγχο που θα γίνει θα απορριφθεί, ακόμα και αν μετά την ηλεκτρονική κατάταξη βρίσκεται μεταξύ των προσωρινώς επιλεγέντων. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 Θεματικών Ενοτήτων σε 4 έτη.

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο γίνονται πέντε ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις ετησίως σε 9 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Πειραιάς, Λάρισα). Ο κάθε φοιτητής από όπου βρίσκεται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μπορεί, με τον κωδικό του:

1. Να βλέπει τη βαθμολογία του, είτε κατά μάθημα είτε για τις εργασίες του, ανά πάσα στιγμή.

2. Να αντλεί το διδακτικό υλικό του. 3. Να δηλώνει τις θεματικές του ενότητες και αυτομάτως η Μονάδα Διακίνησης Υλικού να του αποστέλλει κατ΄ οίκον το απαιτούμενο εκπαιδευτικό υλικό.


ΜΕ ΚΛΗΡΩΣΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ
Η επιλογή των φοιτητών θα γίνει με δημόσια ανοιχτή κλήρωση, ενώ κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση μόνο για ένα πρόγραμμα

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις δαπάνες σπουδών. Για τέσσερα (4) συνεχή ακαδημαϊκά έτη παραμένει στα 700 ευρώ για τα προπτυχιακά και 850 ευρώ για τα μεταπτυχιακά.

Σε όλους τους αποφοίτους των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δίνεται το δικαίωμα να διεκδικούν θέσεις στο κλάδο ΠΕ Διοικητικού και/ή Οικονομικού σε φορείς του δημόσιου τομέα (ΦΕΚ 315 Α/31-12-2003). Επιπροσθέτως οι απόφοιτοι του Προγράμματος Σπουδών «Πληροφορική» μπορούν να διοριστούν στον κλάδο ΠΕ Πληροφορικής και οι απόφοιτοι του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες» στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος. Ακόμη οι απόφοιτοι αυτών των δύο Προγραμμάτων Σπουδών καθώς και οι απόφοιτοι του Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών» μπορούν να διοριστούν στην εκπαίδευση ως καθηγητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου