Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ... ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΕΜΕΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΕΝ…
Όταν ακούω Έλληνες να λένε πως δεν έχουν τηλεόραση σπίτι ή πως δε βλέπουν καθόλου τηλεόραση τους ρωτάω:
- Βιβλία έχετε;
- Ου πολλά! μου απαντούν (πάντα έχουν βιβλία αυτοί που δεν βλέπουν τηλεόραση).
Και σκέπτομαι:
- Πώς γίνεται να μη βλέπουν τηλεόραση; Είναι το πιο πλούσιο βιβλίο που υπάρχει.
- Μα η τηλεόραση μεταδίδει βλακώδη σήριαλ, ανιαρές συζητήσεις, κατευθυνόμενη πληροφόρηση.
- Και έπειτα; Μήπως δεν υπάρχουν βλακώδη, ανιαρά και προπαγανδιστικά βιβλία; Σκέφτηκε να καταδικάσει κανείς την … τυπογραφία;
Η τηλεόραση είναι η τυπογραφία της εποχής μας. Ικανή για το άριστο και το χείριστο αλλά πάντα πλούσια, ζωντανή και παρούσα.
Βέβαια, όλα αυτά τα έχει ξαναζήσει ο κόσμος. Πολλές φορές. Όταν βγήκαν τα βιβλία τα σνομπάριζαν οι κάτοχοι των περγαμηνών και των χειρογράφων. Όταν βγήκε ο φωνόγραφος όλοι είπαν πως ήρθε το τέλος της μουσικής. Τα ίδια έγιναν και με τον κινηματογράφο. Σκέπτομαι από τώρα, τον ιστορικό του μέλλοντος που θα διαβάζει σε αθηναϊκές εφημερίδες τη στερεότυπη φράση: «Εμείς τηλεόραση δεν βλέπουμε» και θα γελάει. Όπως θα γελούσατε κι εσείς να βρίσκατε κάπου σε χειρόγραφο του 1500 τη φράση: «Εμείς τυπωμένα βιβλία δεν διαβάζουμε».
Η τηλεόραση είναι το μέτωπο, το πεδίο όπου δίνεται μάχη του σημερινού πνεύματος.
Ένα βιβλίο μπορεί να μιλήσει σε δέκα χιλιάδες ανθρώπους, ένα περιοδικό σε σαράντα, μια εφημερίδα σε εκατό. Στην τηλεόραση οι δέκτες αριθμούνται με εκατομμύρια.
Αυτοί που δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν θα δουν τον Ολιβιέ να παίζει Σαίξπηρ, τον Κάραγιαν να διευθύνει Μπραμς και τον Μπαρίσνικοφ να χορεύει Τσαϊκόφσκι. Δε θα μάθουν για την τελευταία έκθεση του Σαγκάλ, για τις νεώτερες επιστημονικές ανακαλύψεις, γεωγραφικές εξερευνήσεις ή αστροφυσικές αναζητήσεις. Σίγουρα υπάρχει τηλε-ρύπανση, αλλά υπάρχει και αποτελεσματική μέθοδος αντίστασης: Η επιλογή.
Εγώ παρακολουθώ τηλεόραση… Κάθε βδομάδα η τηλεόραση μου δίνει δύο έως τρεις εμπειρίες (δεν είναι λίγες – είναι πάρα πολλές!) που χωρίς αυτές η ζωή μου θα ήταν φτωχότερη… Και δεν θα ήθελα να τις έχω χάσει με τίποτα!
Νίκος Δήμου, «Κείμενα» από το http://www.ndimou.gr/
(Για τη μεταγραφή: ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ)

Το (επιχειρηματικό) κείμενο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της γλώσσας στην Δ΄, Ε΄ και Στ΄τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου